Verschil tussen led spots op 12V en 230V

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen led spots op verschillende spanningen en de problemen waar u kan komen voor te staan. We bekijken ook kort waar je moet op letten als je dimbare spots gebruikt.

Werking van LED

 


We beginnen dit artikel met een kort stukje electronica, dat echter heel belangrijk is om het hele principe van ledverlichting te begrijpen.

Een LED is een diode die bij een bepaalde spanning en stroom in de juiste richting licht uitzendt. Dit wil dus zeggen dat een led enkel werkt wanneer er gewerkt wordt met gelijkspanning (DC). Leds kunnen in principe niet om met wisselspanning (AC).

Er moet in een led spot dus steeds een stukje electronica zitten dat de aangesloten spanning omzet naar de correcte spanning voor de ledspot. De juiste spanning is ook niet altijd eenvoudigweg 12V DC. Tegenwoordig wordt er meer en meer met COB ledspots gewerkt, die op hogere spanningen werken, vaak tot 38V DC.

Wil je meer weten over de algemene werking van LED, lees dan ook zeker dit artikel


Led spots op 12V


Bij een led spot op 12V staat er meestal AC/DC vermeld. We spreken hierbij niet over de legendarische groep, dit wil gewoon zeggen dat er een gelijkrichter ingebouwd zit die de 12V wisselspanning van transformator van de oude halogeenspots om zet naar gelijkspanning.

Wanneer de oude transformator defect is, is het echter beter om led driver te plaatsen die al 12V gelijkspanning uitstuurt. In theorie zou het niet mogen, maar in praktijk ga je daarbij zien dat de led spots vaak feller gaat branden.

Dit is eenvoudig te verklaren door het feit dat de omvormer naar gelijkspanning ook een diode is, die zelf een spanning nodig heeft om te werken. Bijgevolg gaat de spanning na die diode lager liggen.

TIP: wil u het beste rendement uit uw nieuwe ledspots halen en werkt u met oude transfo's? vervang deze dan onmiddellijk mee! Dit kan bijvoorbeeld met dit type LED driver (let wel op de spots zijn met dit type voeding niet meer dimbaar)


Led spots op 12V dimmen


De meeste led spots op 12V zijn te dimmen, tenzij specifiek vermeld staat dat ze niet dimbaar zijn. Hoeveel % de spots echter kunnen gedimd worden, hangt af van het type dimmer dat je gebruikt en hoe de led spot zelf is opgebouwd.

De goedkoopste ledspots hebben allemaal de eigenschap dat ze ofwel beginnen te flikkeren, ofwel uitgaan wanneer ze te ver gedimd worden. In deze spots zit geen extra electronica voorzien die het dimmen regelt.

Doordat de spanning over de spot door de dimmer zodanig veel verlaagd wordt, blijft er aan de leds in de spot niet genoeg spanning meer over om licht uit te sturen.

Led spots op 230V

Het verhaal van led spots op 230V is gelijklopend met dat van zijn 12V broertje. Er zit echter één groot verschil in dat in grote mate de kwaliteit van de lamp bepaalt.

Aangezien 230V niet eenvoudig met een gelijkrichter naar de juiste spanning kan worden omgezet (en er een heleboel extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn om electrocutie te voorkomen), zit er in deze spots een interne driver. Dit verklaart ook meteen de hogere afmetingen van deze spots.

In het smalle verticale stuk zit de volledige voeding van de spot verwerkt. Bij dit type spots is koeling (het aluminium) dus van veel meer belang dan bij de 12V spots. De spots worden door de ingebouwde voeding ook veel sneller warm.

Het is dus heel belangrijk ervoor te zorgen dat er genoeg luchtcirculatie is (let op met isolatie) aan het armatuur. De levensduur van deze lampen wordt dus niet zozeer bepaald door de kwaliteit van de leds, maar vooral door de kwaliteit van de voeding en van het koelmateriaal!

Dimmen van led spots op 230V


Bij led spots op 230V is het verhaal van dimmen net het omgekeerde dan bij spots op 12V. Led spots op 230V zijn nooit dimbaar, tenzij dit specifiek vermeld is.

Het principe van een dimmer is analoog dan bij 12V spots. De spanning over de spot wordt verlaagd, maar de interne driver in deze spots kan perfect de nodige spanning voor de volle kracht van de leds opwekken tot een inkomende spanning van 80V AC. Eenvoudig aan het knopje draaien lukt hier dus niet meer!

In spots op 230V wordt er steeds een stukje electronica voorzien die de veranderende spanning detecteert en zelf de leds gaat doen dimmen.

TIP: de meeste spots op 230V dimmen het beste wanneer een triac dimmer met fase-aansnijding wordt gebruikt!

In dit filmpje wordt de dimbaarheid van onze 230V 7W COB led spot gedemonsteerd. Zijn 5W kleine broertje heeft dezelfde electronica en zal dus exact hetzelfde reageren.

TIP: Gebruik een universele dimmer zoals de niko 310-01900. Deze kunnen ingesteld worden voor elk type lamp zowel voor 12V als 230V en ook de dimniveaus kunnen ingesteld worden om een perfect resultaat van jouw lamp te bekomen.

Tips voor een goed gebruik van led spots

 • Let bij de aankoop goed op de omschrijving, zeker in termen van dimbaarheid als je dat nodig hebt.

 • Voorzie altijd genoeg ventilatie rond de ledspots om een lang leven te garanderen.

 • Wanneer je een led spot dimt, verbruikt hij minder stroom, warmt hij minder op en gaat hij dus langer mee!

 • Niet elke led spot is geschikt voor elke dimmer. Vooral op 230V kunnen oudere dimmers problemen geven. Gebruik liever een nieuw type triac dimmer. Deze verbruiken minder energie en geven betere resultaten als je de spots gaat dimmen!

 • De meeste led spots zijn standaard 40 - 60% dimbaar. Wil je een betere dimbaarheid, doe dan eerst navraag bij de winkel waar je ze wil kopen welke spots geschikt zijn.

 • Omgevingstemperatuur en het soort armatuur zijn belangrijk voor de levensduur van de led spot. Gebruik je een waterdichte spot of hang je verlichting in een heel warme ruimte, hou er dan rekening mee dat dit invloed heeft op de levensduur en de lichtkwaliteit van de spot. Waar mogelijk is het bij ingesloten (waterbestendige) spots beter om spots op 12V te gebruiken omdat deze minder warmte ontwikkelen.

Nog vragen? contacteer ons of stel je vraag via facebook of twitter

Reacties

 1. Laurens Van Lierde Laurens Van Lierde

  Beste Glenn,

  indien je met ac spots werkt zal dat geen probleem zijn en bij DC spots zeker niet, aangezien je minimum 0.6v spanningsval hebt voor de gelijkrichting.
  Je kan deze voedingsbron dus gerust gebruiken.

 2. Glenn Glenn

  Ik meet 13VAC als ingangspanning voor mijn spots, ik neem aan dat 12VAC spots dit oke vinden?

 3. Laurens Van Lierde Laurens Van Lierde

  Beste Emmanuel,

  E27 fittingen zijn normaal voorzien om te werken op 230V. Wij kunnen voor dit type helaas geen lampen op 12V aanbieden. Indien je specifiekere info wenst voor jouw project, contacteer je ons dan even via het contact formulier?

 4. Laurens Van Lierde Laurens Van Lierde

  Beste Jelmer,

  een 230V spot kan je enkel aansluiten op een 12V circuit als je de transfo er vantussen haalt en de voeding dus 230V maakt. MAar dit wil ook zeggen dat je de lampvoet van MR11 naar GU10 moet veranderen.
  Indien je wil blijven werken op 12v circuit, moet je ook een 12v ledspot plaatse, zoals dit type: https://www.vallas-ledverlichting.be/vallas-vallas-5w-cob-led-spot-high-cri.html

 5. Hauman Emmanuel Hauman Emmanuel

  We willen onze tuinverlichting lantaarns met E27 fitting Led lampen warm licht voorzien op 12V wisselspanning
  Hebt U zulke lampen in stock en mogen we anders op 24V kwestie spanningsverlies,de tuin is 100m en wat met vijverspots
  Alvast bedankt en groetjes

 6. Laurens Van Lierde Laurens Van Lierde

  Beste Dennis,

  er bestaan transfo's van 24v naar 12v, maar indien er geen 12 voorzien is in de camper, moet je de spanning eerst omzetten vooraleer je een 12v spot monteert.

 7. Laurens Van Lierde Laurens Van Lierde

  Beste Vera,
  Als je ledspots koopt op 230v, wil dit zeggen dat er een klein transformatortje in de spot ingebouwd zit. Je hoeft dus geen extra componenten te kopen. Let er wel op dat je ze plaatst in spotjes die op 230v werken, anders gaan de voetjes niet passen en de lampjes niet branden...

 8. van Susteren van Susteren

  daar ik ledspots heb gekocht 230v led - 130cd/250lm moet je er transformators tussen plaatsen ja of neen???

 9. Laurens Van Lierde Laurens Van Lierde

  Je kan halogeenspots op 12v zonder verdere aanpassingen vervangen door onze LED spots. De beste keuze hiervoor zijn deze:
  http://www.vallas-ledverlichting.be/vallas-vallas-5w-cob-led-spot-dimbaar-60-12v.html

  Deze spots werken met de meeste traditionele dimmers en transfo's. Wat wel kan gebeuren (afhankelijk van het type dimmer) is dat de spots sneller gaan reageren op het dimmen en dat de lichtintensiteit moeilijker in te stellen is.
  Indien om een of andere reden de spots toch niet zouden werken met jouw installatie, kan je alles 14 dagen gratis terug sturen (in originele verpakking).

 10. luc luc

  Beste, ik wil mijn halogeen inbouwspots (die werken met een transfo) vervangen door LED lampen. Kan ik zomaar het lampje wisselen of dien ik rekening te houden met bepaalde parameters? (huidige lampen zijn met een aansluiting met 2 kleine pinnetjes)

 11. Laurens Van Lierde Laurens Van Lierde

  Beste Rob,

  Onze led spots op 12v werken tot een niveau van 9V dus een lagere spanning door de batterij mag geen probleem opleveren.

 12. rob rob

  Wat ik me afvraag:
  Ik wil in mijn motorhome alle klassieke halogeenspots vervangen door ledverlichting.
  Ze monteren of aanpassen zal geen probleem zijn gezien de verschillende modellen die verkrijgbaar zijn.
  Ik vermoed dat bij draaiende motor en/of aangesloten 220V voeding de leds wel zullen omkunnen met de 13,8V laadspanning die ze dan krijgen. (Kan evt opgelost worden met een 12 stabilisator-IC'tje.
  Maar wat bij een zwakkere accu? Dit is een fenomeen dat wel eens voorkomt bij verblijf zonder 220V aansluiting. De spanning kan dan zakken tot pakweg 11V en minder.
  Wanneer laat een led het afweten? En daarmee bedoel ik: Vanaf welke drempelspanning, lager dan 12V?

 13. Laurens Van Lierde Laurens Van Lierde

  Beste Dirk,

  Persoonlijk hebben we heel goede ervaringen met de universele dimmer van Niko. Deze kan max 325w aansturen

 14. van peteghem dirk van peteghem dirk

  beste , Wij zouden philipsspot spotline 40 watt willen vervangen door led philips dimmable reflector 5,7 watt e27 art nr 8718291785415 ( volgens philips fase afsnijdend. ) Navraag bij philips bracht mij niets verder welke dimmer geschikt zou dijn. Welke dimmer kan ik volgens U zonder problemen gebruiken ( 7 spots op 1 dimmer)

 15. Martin van Dellen Martin van Dellen

  Duidelijk! Perfect uitgelegd .
  Ik kan weer verder na 20 sites te hebben bezocht.

 16. Laurens Van Lierde Laurens Van Lierde

  Beste Rodger, lampjes op 12v werken ook op 12v accu's. Naarmate de accu leeg raakt, zal de lamp natuurlijk iets minder sterk beginnen branden. Wanneer de batterij bijna leeg is zal het spotje waarschijnlijk beginnen knipperen

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2021 Vallas Lighting and Automation Powered by Lightspeed
Bank transfer Cash PayPal Bancontact SOFORT Banking
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »