Lichtopbrengst van LED spots

Dit artikel geeft meer inzicht over de lichtopbrengst van verschillende LED spots en hoe ze te vergelijken met halogeenspots.

Hoe vergelijk je een LED spot met een halogeenspot?

Een steeds terugkerende klacht en vraag van mensen is dat na het vervangen van halogeenspots door LED spots de ruimte niet zo klaar lijkt. Dit komt door verschillende factoren:

  • Een LED spot geeft een meer gericht licht, waardoor delen van de ruimte die vroeger verlicht werden nu plots minder of niet zullen verlicht zijn. Dit heeft alles te maken met de stralingshoek van een spot en ook met het feit dat een LED een sterk afgebakend terein heeft wanneer niet met een reflector gewerkt wordt.
  • Vele verkopers beweren dat een LED spot van 3W een halogeenspot van 35W kan vervangen. Bekijken we even de lichtopbrengst (het aantal lumen) van beide spots, zien we echter snel dat dit niet klopt

Lichtopbrengst van LED vs. Halogeen

De LED technologie staat niet stil, zoveel is zeker. Wekelijks komen nieuwe technieken uit, waardoor spots een hogere lichtopbrengst geven, of meer lichtopbrengst kan gehaald worden uit hetzelfde wattage. Momenteel is het in de praktijk echter, vooral door problemen met koeling, maar mogelijk max 80 - 90 lumen per watt uit een LED spot te halen.

De rekensom is snel gemaakt: 3 x 1W LED Spot geeft max 180 Lumen! (Een standaard 3W LED spot bevat 3 LEDs van 1W, vandaar de 3 lichtpuntjes die je steeds ziet)

Bekijken we even een standaard halogeenspot van bijvoorbeeld OSRAM.

Een Osram Halopar 16 van 35W heeft volgende eigenschappen:

Nominaal vermogen: 35W
Stralingshoek: 35°
een lichtopbrengst van 230 Lumen, of 25% meer lichtopbrengst dan een 3W LED Spot!

Ga je de kleinere lichtopbrengst combineren met het gericht licht van een LED spot, is het dus perfect normaal dat je niet voldoende licht meer hebt wanneer je 35W spots vervangt door 3W spots.

COB LED Spots

COB (of Chip On Board) LED Spots beginnen tegenwoordig aan een opmars. Het grote voordeel hierbij is dat er 1 grote LED centraal in de spot zit. Dit maakt gebruik van een reflector mogelijk, waardoor de lichtverdeling sterker die van een halogeenspot benadert.

Een ander voordeel is dat de koeling eenvoudiger wordt, waardoor dit soort lampen binnenkort meer dan waarschijnlijk de huidige LED spots zal vervangen. Er zijn momenteel al 5W spots op de markt die 400 Lumen opbrengen, wat genoeg is om een 50W halogeenspot te vervangen!

Conclusie: Welk type LED spot kies je het best om een halogeenspot te vervangen?

Uiteraard blijft de keuze van een LED spot niet eenvoudig om een vervanger met mooi en vooral voldoende licht in huis te halen. Algemeen gesteld raden wij echter aan om minimum voor een 5W LED spot te gaan voor vervanging van 35/50W LED spots. 3W raden wij enkel aan voor sfeerlicht of als leeslamp en kan je het beste vergelijken met een 20/25W Halogeenspot

De Vallas 5W LED Spot heeft een lichtopbrengst van 300 Lumen en kan daardoor dienen als vervanger voor 35W (230 Lumen) en 50W (350 Lumen) Halogeenspots. Wil u echter een 50W voor 100% kunnen vervangen, kiest u beter voor een 7W LED spot of een 5W COB Spot.

Heeft u nog vragen? Dan kan u ons uiteraard steeds contacteren!

Reacties

  1. Laurens Van Lierde Laurens Van Lierde

    Voor een toilet is het beter te opteren voor een 5w led spot. Met 3w wordt het wel erg donker :-)

  2. De Smet René De Smet René

    is een inbouw ledspot van 3w voldoende voor een wc van 1x1.2m, 2.5m hoog of moet ik 5W nemen?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2021 Vallas Lighting and Automation Powered by Lightspeed
Bank transfer Cash PayPal Bancontact SOFORT Banking
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »