Lichtkleur en kleurweergave

Lichtkleur en kleurweergave

Dit artikel geeft meer inzicht in lichtkleuren en kleurweergave van LED verlichting. Het gaat dieper in op de grote verschillen die bestaan tussen verschillende soorten LED verlichting.

Lichtkleur en kleurweergave van LED verlichting

Lichtkleur van LED verlichting

De lichtkleur van LED verlichting verschilt sterk van merk tot merk. Hoe dit komt, valt voornamelijk te verklaren door de verschillende soorten LEDs die fabrikanten gebruiken. Enkele van de bekendste fabrikanten van LEDs zijn CREE, EPISTAR, SHARP,... Elk heeft zijn eigen methodes om een bepaalde lichtkleur te bekomen met de LEDs en daardoor wijken de kleuren onderling toch nog af.

Een ander probleem is goedkope namaakversies LEDs van kwaliteitsmerken. Goedkope LED spots worden vaak uitgerust met chinese varianten van CREE, Epistar enz. om de prijs te drukken. U kan deze namaak er over het algemeen eenvoudig uithalen door de afwijkende kleur aan de rand van het licht (u kan dit op de foto zien bij de middelste spot, net boven de spot zelf).

Verschillende lichtkleuren

in principe kunnen LEDs in alle kleuren geleverd worden. Voor leefruimtes en dergelijke is het echter aanbevolen in de wittinten te blijven. De lichtkleur wordt aangeduid in Kelvin (K) en kan op deze manier onderling vergeleken worden.

Hierbij de toepassingen voor de 3 meest gebruikte kleuren wit:

2700K (kleur 827 bij sylvania, philips,...)

Dit wordt ook wel "thuislicht" of "homelight" genoemd, omdat deze kleur gelijk is aan de lichtkleur van een standaard halogeenspot die vaak in huis gebruikt wordt. Het valt onder het ultra warm wit tot warm wit licht.

3000K (kleur 830 bij sylvania, philips,...)

Dit licht valt onder de warm witte kleuren, maar is toch een blekere kleur dan het "thuislicht". Dit wordt meestal gebruikt aan recepties, in burelen en badkamers,... Ook ideaal voor mensen die op zoek zijn naar warm wit licht voor de woonkamer, maar toch een meer helder licht willen.

4000K (kleur 840 bij sylvania, philips,...)

Deze kleur wordt ook wel "daglicht" genoemd en is het meest bekend van de gewone TL lampen. Het wordt dan ook het meeste toegepast in burelen, magazijnen, productiehallen,... maar ook in keukens en in eetplaatsen is het populair omdat het een heel helder licht is.

Verder zijn er nog wit-waarden tot 7000-8000k, maar dit wordt echt blauw- en paars-wit licht en is af te raden in gewone leefruimtes.

Kleurweergave van LED spots

De kleurweergave index of kortweg de CRI van een lamp is een zeer belangrijke factor waar vele mensen niet op letten bij aankoop van LED verlichting. De CRI geeft aan in hoeverre kleuren goed worden weergegeven in een bepaald licht. Hierbij wordt een gloeilamp als het beste aanzien met een factor 100. TL lampen zitten ergens tussen 70 en 80 en de gele straatlamp zit op een factor 0.

Naarmate deze factor daalt, worden kleuren minder goed weergegeven. Wanneer deze waarde onder 80 zakt, begin je wezenlijke verschillen in kleuren te zien. Rood vlees wordt grijs-bruin, fris groene salade verkleurt blauw-geel enzovoort.

Met andere woorden gaat u dus nadelen ondervinden van dit soort verlichting in bepaalde ruimtes. Vele goedkope LED spots en verlichting gaan een CRI-waarde van 70 of 75 hebben, waardoor deze volledig ongeschikt wordt voor restaurants, kledingzaken,... maar evengoed in woonkamers en badkamers.

Let bij de aankoop van LED verlichting dus goed op de kleine lettertjes en probeer, voor u producten koopt zeker een indicatie van de CRI (of Ra) waarde en de lichtkleur te kennen. Zo heeft u alvast 2 belangrijke factoren die u als vergelijking kan gebruiken.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2021 Vallas Lighting and Automation Powered by Lightspeed
Bank transfer Cash PayPal Bancontact SOFORT Banking
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »