Investeringsaftrek voor professionelen

Alles wat je moet weten over de investeringsaftrek voor zelfstandigen, KMO's en vennootschappen in verband met het plaatsen van energiezuinige LED verlichting in uw bedrijf.

Verhoogde investeringsaftrek voor professionelen (zelfstandigen, KMO's en vennootschappen) bij het plaatsen van energiezuinige LED verlichting

Wat is de investeringsaftrek?

De investeringsaftrek is een tegemoetkoming van de Vlaamse overheid aan bedrijven die investeren in een nieuw bedrijf, of die willen uitbreiden. Onder bepaalde voorwaarden mag een deel van de aanschafwaarde afgetrokken worden van de belastbare winst.

LED verlichting en de investeringsaftrek

Wie investeert in LED verlichting binnen een bestaand bedrijf (de originele verlichting moet minimum 3 jaar in het bedrijf hangen), kan genieten van de investeringsaftrek. LED TL's vallen onder categorie 8b van de investeringsaftrek, dit wil zeggen dat het percentage aan energie dat u door deze investering bespaart, mag u aftrekken van uw belastbare winst. Er staat in principe dus geen maximum op dit percentage, zolang aan alle voorwaarden voldaan is.

Even een rekenvoorbeeld:

U heeft 100 TL lampen van 58W in een magazijn hangen en wil deze vervangen door 30W LED TL's van Vallas.

100 x 58W = 5800W
100 x 30W = 3000W

U bespaart in dit geval 49% energie. Maar wat wil dit nu zeggen?

100 LED TL's kosten volgens de website 79,33€ excl BTW / stuk dus 7933€

Indien u gebruik maakt van de investeringsaftrek, mag u dus 49% van dit bedrag afterkken van uw belastbare winst. In het rekenvoorbeeld komt dat neer op 3887€
De aankoop van de LED TL's wordt dus herleid naar 4046€. Met de besparingen die deze verlichting met zich meebrengt verdient uw investering zichzelf terug op ongeveer 1 jaar tijd!
Over de gehele levensduur van de LED TL's zal u bovendien ongeveer 34000€ besparen op uw energiefactuur! (Berekeningen gemaakt bij 10 branduren / dag en 0,23€/kwh. (Berekeningen zijn indicatief en in geen geval bindend)

Besluit

Investeren in LED verlichting wordt momenteel sterk ondersteund door de Vlaamse overheid. Het is dus het ideale moment voor wie wil investeren in een lagere energiefactuur. Zoals in bovenstaand voorbeeld reeds aangehaald, betaalt uw investering zich binnen het jaar terug en kan u een mooi bedrag uitsparen op uw energiefactuur!

Voor meer informatie kan u steeds terecht bij het Vlaams energieagentschap


Geïnteresseerd in een aangepaste berekening en offerte voor uw situatie? Contacteer ons gerust!

Reacties

 1. Laurens Van Lierde Laurens Van Lierde

  Beste Kurt,

  De lampen moeten inderdaad door een erkend elektricien geïnstalleerd worden en deze moet een document overhandigen met het origineel en het nieuw geïnstalleerde totaalvermogen.

  Door de installatie door een erkend installateur gebeurt alles natuurlijk met een verlegd BTW tarief en moet u dit zelf niet meer voorschieten (scheelt dus 21% op uw factuur).

 2. Kurt Kurt

  Beste,

  Om te kunnen genieten van deze investeringsaftrek moeten deze lampen dan geplaatst worden door een erkend electricien of mag men dit zelf uitvoeren.

  Ik neem aan dat er toch een bewijs van moet afgegeven worden onder de vorm van een document!

  Mvg Kurt

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2020 Vallas Lighting and Automation Powered by Lightspeed
Bank transfer Cash PayPal Bancontact / Mister Cash SOFORT Banking
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »