10 Tips als voorbereiding op een brown-out!

10 Tips als voorbereiding op een brown-out!

In dit artikel geven we enkele nuttige tips voor moest deze winter bij je thuis het licht uitgaan. Zo kan je eenvoudig toch nog verwarming en licht behouden wanneer de spanning uitvalt...

De brown-out... Bereid je voor!


Er is al veel over gesproken en gespeculeerd, maar tot nu toe kan niemand met zekerheid zeggen of er nu al dan niet een afschakelplan nodig zal zijn deze winter...

Eén ding is echter zeker... Als het gebeurt, zal het buiten koud zijn! Enige voorbereiding is dus aangewezen en daarom zetten we hier enkele nuttige tips op een rijtje:

1. Neem altijd een huissleutel mee!


Het klinkt misschien een beetje simpen... Maar misschien ben je gewoon om thuis te komen en op het knopje te duwen om de garagepoort laten open te gaan... Maar wanneer het licht uitgaat, zal ook de poort niet meer openen! Daarom is het nuttig toch altijd een huissleutel op zak te hebben om via een andere weg binnen te geraken.

2. Maak goede afspraken!


Raak je thuis toch niet binnen. MAak dan goede afspraken met je familie en regel een ontmoetingsplaats waar het misschien ook donker is, maar toch wat warmer!

Ga vooraf ook na of deze plek bij stroomuitval bereikbaar is en of het ook open is. Ga er vanuit dat gsm en internet op dat moment ook niet zullen werken en je mekaar anders dus niet kan bereiken.

3. Wijzig de schakelmomenten van de verwarming


In vele huizen staat de verwarming ingesteld om enkel 's morgens en 's avonds het huis te verwarmen en overdag op een lager regime te werken.

Wordt een stroomonderbreking aangekondigd? Zet dan die dag de verwarming continu aan zodat het huis zo lang mogelijk opgewarmd blijft!

4. Alternatieve verwarming


Heb je centrale verwarming, een gasvuur, een warmtepomp... reken er dan niet op dat deze toestellen gaan werken tijdens een stroom onderbreking! Al deze toestellen hebben elektriciteit nodig als ontsteking of om pompen en kleppen aan te sturen

Een houtvuur of ethanolkacheltje zijn goede alternatieven, maar niet overal te installeren of te gebruiken. Een goedkoop en doeltreffend alternatief is zelf een kacheltje te maken met enkele bloempotten, wat zilverpapier of ijzeren bouten en enkele theelichtjes.

De volledige uitleg kan je hier bekijken:

Let er wel op dat ergeen brandbare zaken in de buurt liggen, want dit vuurtje haalt al gauw 160°C!

5. Pas je energieverbruik aan


Grote noodgeneratoren om heel je huis van stroom te voorzien zijn vaak heel duur en schaars om zo maar even te gaan halen. Wil je een kleinere generator in huis halen, moet je op voorhand even goed nadenken wat je juist wil kunnen gebruiken.

Enkele tips om het vermogen te beperken:

  • Gebruik geen elektrisch kookvuur
  • Gebruik geen wasmachine, droogkast, vaatwas
  • Laat de koelkast en diepvries gerust uitliggen. Deze kunnen makkelijk 4u zonder stroom zonder dat de etenswaren bederven of ontdooien. Let er wel op dat de deur zoveel mogelijk gesloten blijft!
  • Vervang halogeenlampen door spaarlampen of led lampen

Stel op voorhand een plannetje op van welke automaten in de hoofdkast kunnen uit gelegd worden wanneer je op een noodgenerator wil overschakelen. Vergeet ook niet de hoofdschakelaar uit te zetten om problemen te voorkomen wanneer de netspanning weer ingeschakeld wordt (en om enkel jezelf van stroom te voorzien natuurlijk).

6. Verlichten zonder generator


Heb je geen generator gevonden, of wil je er het geld niet aan uitgeven? Vervang dan je halogeen lampen door led lampen en verlicht je huis met een auto batterij!

Even een klein rekenvoorbeeld:

40 lampen van 50W halogeen verbruiken 2000W. Dit vermogen kan je onmogelijk opwekken met een gewone auto batterij.

Vervang je deze lampen echter door led lampen van bijvoorbeeld 5W (zoals deze led spot), dan krijg je 40 x 5W = 200W vermogen. Een standaard omvormer 12V DC --> 230V AC zoals vaak in auto's en op campings gebruikt kan een vermogen opwekken van 500W en kost zo'n 50€.

Dit type kan dus ingezet worden als goedkope voedingsbron wanneer je enkel verlichting wil in huis.

7. Maak het gezellig...


Heb je echt geen zin om inspanningen te doen voor moest het licht uitgaan? Breng dan eenvoudig enkele kaarsen mee vanuit de winkel. Die geven licht en warmte en komen altijd wel eens van pas, ook al gaat het licht niet uit!

8. Controleer je alarmsysteem


Heb je een alarm in huis? Kijk dan zeker even na of de noodvoeding nog voldoende werkt. Want ook dieven maken graag gebruik van deze dode momenten om toe te slaan!

9. Haal een zaklamp in huis of vervang de batterijen


Al de bovenstaande tips zijn erg leuk, maar als je niets ziet om eraan te beginnen zal het erg moeilijk worden om dit in praktijk uit te voeren!

Zet daarom een goede zaklamp dicht bij de voordeur om bij het binnenkomen meteen wat licht te hebben om de nodige aanpassingen in huis te doen.

10. Leg enkele dekens in de auto


Geen mogelijkheid om bovenstaande tips uit te voeren of gewoon geen zin in? Dan kan je natuurlijk altijd een rondje gaan rijden met de wagen. Deze kleine ruimte is snel opgewarmd en je raakt er mee op plekken waar het licht misschien nog aan is...

Voor alle zekerheid is het ook nuttig enkele dekens mee te nemen voor moest je buitengesloten zijn en langere tijd in je auto moeten doorbrengen...

Heb je zelf nog leuke tips? Geef ze gerust mee in een reactie!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2020 Vallas Lighting and Automation Powered by Lightspeed
Bank transfer Cash PayPal Bancontact / Mister Cash SOFORT Banking
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »