LED verlichting OK ASZ

Een eerste blik achter de schermen

ASZ Aalst toont nieuw operatiekwartier met LED verlichting

vorige week mocht ik het nieuwe operatiekwartier (OK) te Aalst bezoeken. Het OK is volledig toekomstgericht gebouwd en de apparaten worden veelal via computer aangestuurd. De firma Maquet heeft hier alweer een sterk staaltje van haar kunnen laten zien!

Waar ik echter vooral in geïnteresseerd was, was het spelen met licht! Iedere operatiezaal en ook de recovery is uitgerust met RGB ledverlichting om het voor de chirurgen en verzorgend personeel mogelijk te maken iedere gewenste kleur in te stellen.
Op basis van onderzoeken is eerder al aangetoond dat verchil in kleurtemperatuur de functies van de hersenen kan beïnvloeden. Maquet heeft hier slim op ingespeeld en enkele standaard configuraties van de RGB verlichting ingesteld om bijvoorbeeld 'snachts te kunnen opereren onder daglicht omstandigheden, of om het contrast van het te opereren oppervlak te vergroten met gebruik van een groen licht (bijvoorbeeld bij grote open wonden).

Al deze instellingen zijn gemaakt om de aandacht van de chirurgen zo optimaal mogelijk te houden en vermoeidheid zoveel mogelijk uit te stellen of te omzeilen en dit kan natuurlijk alleen maar ten goede komen aan de zorgen van de patiënt...

Het systeem is volledig via een touchscreen te bedienen en kleuren kunnen individueel via en schuifbalkje aangestuurd worden om een gepersonaliseerde kleur te bekomen. Deze persoonlijke instellingen kunnen dan ook opgeslagen worden voor volgende operaties.

Ook de standaard operatielampen zijn vervangen door volwaardige LED vervangtypes. De grote ronde lampen zitten nu vol met power LEDs. Bovendien zitten er ook sensoren in de lampen ingebouwd die de leds afzonderlijk kunnen uitschakelen, zodat er nooit een schaduw gecreëerd wordt op de patiënt tijdens de operatie!

Conclusie

Er zijn dus een hele hoop tools gebruikt die het comfort van de gebruiker moeten verhogen en die nog maar eens aantonen dat het gebruik van ledverlichting als bijverlichting compleet verleden tijd is en deze nu zelfs bij veeleisende processen kunnen ingezet worden!

Als ik dan toch een minpuntje moet opnoemen, zou ik zeggen dat men nog iets verder kon gaan in het spelen met de verlichting. Het is namelijk ook bewezen dat met een simulatie van de echte kleurverandering door de dag heen, de alertheid en het energieniveau van mensen optimaal benut wordt. Bij zo'n moderne sturing moet het dan ook geen probleem zijn om automatisch de kleurtinten wat meer blauw-wit en wit te laten variëren om dit effect te bekomen

Reacties

  1. De kaey Patrick De kaey Patrick

    Goede dag zou het mogelijk zijn mij een foto van in de operatie zaal met groen licht te bezorgen aub? Met veel dank. De kaey Patrick Mvg

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2021 Vallas Lighting and Automation Powered by Lightspeed
Bank transfer Cash PayPal Bancontact SOFORT Banking
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »